Вероятно не получавате UTI всеки път, когато правите секс

Вероятно не получавате UTI всеки път, когато правите секс

Това може да доведе до инфекции на пикочните пътища. ) Още по -добре: Можете да ги правите навсякъде, без никой да забележи – на бюрото си на работа или докато гледате телевизия. 4. Намалете мока латетата. Кофеинът в кафето, чая, содата – дори шоколадът – има диуретичен ефект: Ускорява напълването на пикочния мехур, така че трябва да уринирате. Може също да го дразни. „Осем унции кафе изглежда по -твърди за пикочния мехур, отколкото 8 унции вода“, казва Смит. „Затова върви с вода. “Добрата новина:” Много жени се връщат, след като са премахнали кофеина и техните симптоми на ОАБ са значително по -добри “, казва тя. 5. Направете график за пикане. Мозъкът може да каже на тялото ви, че трябва да отидете, дори и да не го направите. „Вашият пикочен мехур може да свикне да задържа по -малко количество и не иска да се разтяга [за да задържи повече урина]”, казва Валайтис. Така че трябва да го „обучите“, за да тръгне, когато искате да отидете, казва тя. „Едно лечение е да научите пациентите как постепенно да увеличават интервалите между празнотите“, казва тя.

Разбира се, състоянието може да накара жените да се чувстват неудобно по време на секс, защото изпитват желание да уринират и се притесняват, че може да имат инцидент. Но тези състояния изчезват, когато се лекува OAB, казва тя. Ограничаването на приема на течности преди секс също може да облекчи дискомфорта, предполага д -р Кавалер. 6. Не се вманиачавайте в пикаенето. „Няма такова нещо като„ нормално “уриниране“, казва тя. „Всичко, което ви прави функционални, е нормално. „Обсебването кога, къде и как отивате, казва тя, води само до стрес. И това може да накара много жени да изпитват още по -често уриниране, защото когато са стресирани, те са склонни да пият повече течности – създавайки безкраен цикъл. Ако уринирате повече, отколкото е практично и е притеснително, посетете Вашия лекар, казва д -р Кавалер.

7. Управлявайте лекарствата си. Лекарствата, които приемате при други състояния, могат да предизвикат ОАБ, включително лекарства за кръвно налягане, диуретици, мускулни релаксанти, успокоителни и антидепресанти, казва д-р Валайтис. Други причиняват сухота в устата, което може да ви накара да пиете повече вода, причинявайки симптоми на OAB. „Добре е да погледнете и може би да промените часа на деня, когато приемате лекарствата си“, казва тя. Може да успеете да направите прости корекции, като например да не приемате лекарството през нощта или когато излизате.

8. Поддържайте здравословно тегло. Наднорменото тегло оказва допълнителен натиск върху пикочния мехур и увеличава риска от развитие на проблеми с пикочния мехур. Дори ако отслабнете малко-едва 5% при жени с наднормено тегло или със затлъстяване-можете да си възвърнете контрола на пикочния мехур, според проучване на 338 жени с тежка форма, проведено от изследовател от Калифорнийския университет в Сан Франциско, публикувано в 2009 г. в New England Journal of Medicine. 9. Потърсете допълнително лечение. Ако промяната в навиците не работи, антихолинергичните лекарства могат да облекчат желанието за уриниране, като блокират нервните сигнали към пикочния мехур. Минимално инвазивната хирургия също е опция – или поставянето на пейсмейкър на пикочния мехур или ботокс, инжектиран в органа, за да се отпусне мускулът и да се сведе до минимум усещането, че трябва да уринирате през цялото време.

Имате ли проблеми с пикочния мехур? Теч, когато се смеете? Имате постоянно желание да пикаете? Инконтиненцията е проблем, който може да се управлява. Познаването на причините и често срещаните задействания може да ви помогне да останете сухи и извън банята. Знаете ли как да накарате пикочния си мехур да се държи? Разберете с нашия тест.

Абонирайте се за нашия бюлетин за здравословен начин на живот!

Най -новото в инконтиненцията

Ум над пикочния мехур: Може ли медитацията за внимателност да помогне на хората с инконтиненция?

Изследванията показват, че когато се практикува правилно, медитацията за съзнание намалява честотата и спешността на свръхактивните епизоди на пикочния мехур.

От Мат Зайдхолц, 28 август 2019 г.

5 нови устройства, които могат да ви помогнат да управлявате свръхактивния пикочен мехур

Ако поведенческата терапия или лекарствата се провалят, тези нови технологии дават на хората с OAB повече възможности за грижи.

От Мат Зайдхолц, 14 март 2019 г.

Проблем с пикочния мехур? Топ 10 мита за свръхактивния пикочен мехур

До 17 ноември 2017 г.

Физикална терапия за свръхактивен пикочен мехур

До 14 ноември 2017 г.

9 доказани лечения за свръхактивен пикочен мехур

До 14 ноември 2017 г.

Работа чрез инконтиненция върху работата

Свръхактивен пикочен мехур никога не е удобен, но може да бъде особено неудобен, когато сте на работа. Тези съвети ще ви помогнат да покажете уринарна инконтиненция. . .

От Бет У. Оренщайн, 14 септември 2015 г.

Навсякъде с инконтиненция

Не позволявайте на инконтиненцията да ви задържи на закрито. С правилните съвети и трикове за управление на инконтиненцията можете да се отдадете на забавление на открито с приятели и. . .

От Уайът Майърс, 8 юли 2013 г.

Връзката между уринарна инконтиненция и депресия

Проблемите с пикочния мехур могат да повлияят на емоционалното ви здраве, независимо от причината. Но лечението на уринарна инконтиненция може да помогне за облекчаване на симптомите на депресия. . .

От Jeanie Lerche Davis 11 януари 2013 г.

Инжекции с ботокс: Възможност за спешна инконтиненция?

До 9 октомври 2012 г.

Хормоналната терапия може да предотврати ИПП при жени след менопауза

Лечението с хормонална терапия (НТ) може да помогне за предотвратяване на инфекции на пикочните пътища (ИПП) при по -възрастни жени, показват проучванията.

От Мерил Дейвидс Ландау, 23 юли 2020 г. “

Имани Кловис/Unslpash

Наистина няма да изглеждате, че работите. Ще гледате телевизия, ще шофирате в колата си, ще работите на бюрото си или ще си миете зъбите. Но също така ще притискате и укрепвате мускулите на тазовото дъно чрез упражненията на Кегел, поредица от мускулни контракции, които могат да помогнат за контролиране или предотвратяване на уринарна инконтиненция.

Д -р Арнолд Кегел създава тези упражнения за тазово дъно през 1948 г. като начин да помогне на жените, които са развили стрес уринарна инконтиненция нановен таблетки цена след раждането.

Раждането или менопаузата могат да отслабят мускулите на тазовото дъно, които държат пикочния мехур и уретрата на място. При слаби мускули всеки допълнителен натиск върху пикочния мехур, причинен от смях, кихане, кашлица или упражнения, може да доведе до изтичане на урина.

Упражненията на Кегел, ако се изпълняват правилно и за продължителен период от време, укрепват тези мускули, за да поддържат по -добре пикочния мехур. Преглед на проучвания от Нова Зеландия установи, че жените, които редовно практикуват Кегелс, са имали до 17 пъти по -голяма вероятност да бъдат излекувани от симптомите на инконтиненция, отколкото жените, които не го правят.

Мъжете също могат да се възползват. Въпреки че жените съставляват 75 до 80 процента от 25 -те милиона американци, живеещи с инконтиненция, мъжете могат да се сблъскат с подобни проблеми с пикочния мехур, след като са им отстранили простатата. Кегелите често се предписват на жени, но скорошно проучване, публикувано в Journal of the American Medical Association, показва, че повече мъже също трябва да ги правят. Проучването установи, че мъжете, които са правили Кегелс за период от осем седмици, са имали по-малко от половината от седмичните епизоди на инконтиненция, отколкото преди да научат упражненията.

Изпълнение на упражнения на Кегел

Преди да започнете режима на Кегел, ще трябва да разберете кои мускули са правилните, върху които да се съсредоточите. Най -добрият начин да направите това е да седнете на тоалетната с леко раздалечени крака и да започнете да уринирате. След няколко секунди се опитайте да спрете струята урина, като я изстискате, без да движите краката си. Ако спрете потока на урината, вероятно сте използвали мускулите на тазовото дъно: Това са мускулите, които ще трябва да укрепите, за да контролирате уринарна инконтиненция. Може да отнеме повече от един опит, за да сте сигурни, че сте намерили правилната мускулна група.

Индивидуалните контракции на тренировка с Кегел изискват да притискате мускулите на тазовото дъно точно както бихте направили, ако се опитвате да спрете потока на урина. В идеалния случай упражненията на Кегел трябва да се правят, както следва:

Изпразнете пикочния мехур преди започване. Свийте мускулите на тазовото дъно и задръжте за броене 10. Отпуснете мускулите напълно за брой 10. Станете и изпълнете 10 от тези контракции. Повторете 10 пъти всеки, докато седите, и 10 пъти, докато лежите, за общо 30 контракции в една рутинна тренировка. Изпълнявайте упражненията си Кегел три пъти на ден, за общо 90 контракции на ден.

Вашата програма Kegel

Деветдесет контракции на ден може да звучат обезсърчително, но имайте предвид, че можете да ги правите навсякъде-докато чакате на линия за супермаркет или изпомпвате газ, например. В края на краищата никой не може да ви види как ги правите.

Можете да помогнете за превръщането на тези упражнения във второ естество, като ги изпълнявате по време на зададени тригери – например, когато сте спрени на червена светлина или по време на рекламни паузи. След известно време може да се окажете, че автоматично изпълнявате упражненията на Кегел.

Не забравяйте, че това са като всички други упражнения, тъй като резултатите не са автоматични. Повечето забелязват известно подобрение на уринарната инконтиненция след четири до шест седмици, но може да отнеме до три месеца, преди да усетите забележими резултати.

И както при другите форми на упражнения, не забравяйте, че прекаляването е лошо нещо. Някои хора се опитват да ускорят напредъка си, като изпълняват повече повторения или правят упражненията си по -често. По този начин те рискуват да преуморят или наранят мускулите на тазовото дъно, което може да влоши инконтиненцията на урината.

Абонирайте се за нашия бюлетин за здравословен начин на живот!

Най -новото в инконтиненцията

Ум над пикочния мехур: Може ли медитацията за внимателност да помогне на хората с инконтиненция?

Изследванията показват, че когато се практикува правилно, медитацията за съзнание намалява честотата и спешността на свръхактивните епизоди на пикочния мехур.

От Мат Зайдхолц, 28 август 2019 г.

5 нови устройства, които могат да ви помогнат да управлявате свръхактивния пикочен мехур

Ако поведенческата терапия или лекарствата се провалят, тези нови технологии дават на хората с OAB повече възможности за грижи.

От Мат Зайдхолц, 14 март 2019 г.

Постоянно желание за уриниране? Съвети за естествено управление на OAB

До 17 ноември 2017 г.

Проблем с пикочния мехур? Топ 10 мита за свръхактивния пикочен мехур

До 17 ноември 2017 г.

Физикална терапия за свръхактивен пикочен мехур

До 14 ноември 2017 г.

9 доказани лечения за свръхактивен пикочен мехур

До 14 ноември 2017 г.

Работа чрез инконтиненция върху работата

Свръхактивен пикочен мехур никога не е удобен, но може да бъде особено неудобен, когато сте на работа. Тези съвети ще ви помогнат да покажете уринарна инконтиненция. . .

От Бет У. Оренщайн, 14 септември 2015 г.

Навсякъде с инконтиненция

Не позволявайте на инконтиненцията да ви задържи на закрито. С правилните съвети и трикове за управление на инконтиненцията можете да се отдадете на забавление на открито с приятели и. . .

От Уайът Майърс, 8 юли 2013 г.

Връзката между уринарна инконтиненция и депресия

Проблемите с пикочния мехур могат да повлияят на емоционалното ви здраве, независимо от причината. Но лечението на уринарна инконтиненция може да помогне за облекчаване на симптомите на депресия. . .

От Jeanie Lerche Davis 11 януари 2013 г.

Инжекции с ботокс: Възможност за спешна инконтиненция?

До 9 октомври 2012 г. “

Това, което правите преди и след секс, е по -важно от това, което правите по време на него, когато става въпрос за ИПП. Мосуно/Стокси

Бременността и полово предаваните инфекции (ППИ) не са единствените последици от полов акт. При някои жени инфекция на пикочните пътища (UTI) също може да бъде резултат.

Обвинете анатомията, което прави ИПП (наричана още инфекция на пикочния мехур) по -вероятна за жените, отколкото за мъжете, казва д -р Суджата Явагал, урогинеколог в Baptist Health South Florida в Маями.

И все пак не е неизбежно сексът да причини ИМП. Вземането на подходящи предпазни мерки може да намали шансовете ви.

СВЪРЗАНИ: 8 Домашни средства за лечение на инфекции на пикочните пътища (UTI)

Какво може да причини ИПП след секс?

Уретрата е тръбата, през която урината излиза от тялото от пикочния мехур. При жените тази тръба е къса, което прави бактериите по -бързи и по -лесни за навлизане в отвора и проникване в пикочния мехур.

Бактериите, които причиняват UTI, живеят в областта около ануса, казва д -р Yavagal. Сексът може да измести бактериите отпред. Оттам нататък, това е само кратък скок нагоре по уретрата в пикочния мехур, където той може да се размножи и да причини UTI.

СВЪРЗАНИ: Всичко, което трябва да знаете за грижата и чистотата на секс играчките

Какви са симптомите на UTI?

Не е изненадващо, че някои от симптомите на UTI включват честотата и качеството на пикаене. Жените, страдащи от UTI, независимо дали получават инфекцията по полов път или по друг начин, могат да имат силно желание за уриниране, да имат мътна или червена или розова урина и могат да изпитат болка или парене по време на уриниране.

Може също да получите треска, треперене или втрисане и дори болка в горната част на гърба, отстрани или в тазовата област.

Защо някои хора са склонни да получават UTI всеки път, когато правят секс?

Вероятно не получавате UTI всеки път, когато правите секс. Но може да се почувствате така, ако често се сблъсквате с ИПП.

Сексът определено може да предизвика състоянието. Всъщност инфекциите на пикочните пътища са наречени „цистит на меден месец“ – циститът е друго име за инфекция на пикочния мехур – тъй като честият полов акт може да доведе до развитие на UTI.

Други причини, поради които може да получите повтарящи се инфекции на пикочните пътища, са: да имате нов партньор, да имате фамилна анамнеза за тях, да живеете с диабет или пролапс на тазовите органи, да преминете към менопаузата (повишената сухота, която се получава, когато нивата на естроген спадат, може да увеличи шансовете ви), или да имате трудности при пълно изпразване на пикочния мехур, казва Явагал.

Мъжете получават инфекции на пикочните пътища, но много по -рядко от жените.

СВЪРЗАНИ: Жени и оргазъм: Факти за женската кулминация

Как да предотвратите ИПП, когато сте сексуално активни

Не е нужно да спирате секса, за да предотвратите ИПП. Ето няколко стъпки, които можете да предприемете, за да сведете до минимум натрупването на бактерии и да намалите риска от получаване на ИППП от секс.

Уринирайте преди секс и веднага след това. Това ще промие системата ви и ще попречи на бактериите, които са навлезли в пикочните пътища, да се закрепят. Почистете гениталните и аналните си области (избърсвайте само отпред назад) преди и след секс. Останете хидратирани, като пиете много вода, след това изпийте допълнителна чаша след полов акт. Това ще помогне да се отървете от пикочните пътища от нежелани бактерии. Използвайте вагинален лубрикант. Триенето по време на секс може да раздразни уретрата. Помислете за нова форма на контрол на раждаемостта. Ако сте склонни към инфекции на пикочните пътища, може да искате да избягвате използването на диафрагма или спермицид като форма за профилактика на бременност. Те могат да въведат бактерии в района и да убият здрави бактерии, които държат проблемните микроби под контрол.

СВЪРЗАНИ: 7 Положителни подаръци и джаджи

Други начини да сведете до минимум шансовете си да получите UTI

Yavagal също препоръчва тези стъпки на своите пациенти, които са предразположени към това състояние.

Не използвайте душове, спрейове или прахове в областта на гениталиите. „Във влагалището има защитни бактерии, които не искаме да отмием“, казва тя. Почистете добре ануса си след изхождане. Използвайте отделен лист тоалетна хартия (или дори мокра кърпа), за да почистите предната и задната част. Помислете за аптечни добавки. Yavagal особено харесва концентрирани хапчета от червена боровинка, за които се смята, че създават кисела среда, която свежда до минимум колонизацията на грешните бактерии; пробиотици; и d-маноза, които малки пилотни проучвания свързват с подобрения в ИПП. Говорете с Вашия лекар дали имате нужда от рецепта за антибиотици след полов акт.

Как се лекуват ИПП?

Обикновено Вашият лекар ще Ви предпише перорален антибиотик, за да Ви отърве от UTI.

Явагал казва, че ако често срещате инфекция на пикочните пътища, помолете Вашия лекар да направи култура веднъж, за да се увери, че това е точно това, което имате.

About author

Share